A TERMÉSZETES VÉDELEM ERŐSÍTÉSE

FRISS NAPKEZDÉS:

A HIDEG-MELEG VIZES ZUHANYZÁS LENDÜLETBE HOZ

Kezdd a reggeli zuhanyzást meleg vízzel (kb. 40 oC). Egy perc múlva válts át mintegy 10-15 másodpercre hideg vízre (kb. 15-20 oC, de ne legyen jéghideg!). Zuhanyozd le először a lábaid, alulról felfelé, azután a karjaidat, végül a mellkasod, hasad, nyakad és az arcod. Ezután újra meleg víz következik. Ismételd meg egyszer vagy kétszer, majd fejezd be egy hideg vizes fázissal.

KÉTNAPONTA EGY FÉL ÓRA KÖNNYŰ SPORT ELEGENDŐ

A mozgás nagyon ésszerű dolog, hogy a védelmi rendszerünket erősítsük. De ne vigyük túlzásba, mert könnyen ellentétes hatást válthat ki. Minden másnap egy könnyű félórás sport már elegendő. Ha azonban megfáztál, vagy lázad van, akkor napold el a sportot!

INKÁBB ÖT KISEBB ÉTKEZÉS, MINT HÁROM KIADÓS

A kiadós lakmározást először meg kell emésztenie a szervezetnek, ehhez minden erejére szüksége van, akár az immunrendszer működtetése rovására is. Ezért válassz inkább könnyebb ételeket, és naponta inkább öt kisebb étkezést iktass be a három kiadós helyett.

CSÖKKENTSÜK AZ ALKOHOLFOGYASZTÁST!

„Egy pohárkával senkinek sem árthat” – A népi bölcsességnek megvan a jogosultsága, ha az alkohol fogyasztását (bor, sör) mértékkel tesszük. Ez ellen senkinek nem lehet kifogása. A nagyobb mennyiségű alkohol azonban csökkenti a védelmi rendszer aktivitását.

TARTSUK MELEGEN ÉS SZÁRAZON A LÁBAINKAT!

Érvényes a régi közmondás: „Ha hideg a fejed, a lábaid melegek, az orvosodat szegénnyé teheted”.

MOSSUNK KEZET RENDSZERESEN!

Rendszeresen mossunk kezet, hogy a piszoktól és a kórokozóktól megszabaduljunk! A vírusok megragadnak az ajtó kilincsein, a lépcsőházi korlátokon, továbbá kézfogás esetén is kézről-kézre vándorolnak.

ALAPOSAN ALUDJUK KI MAGUNKAT!

Aki elegendő ideig alszik, kiegyensúlyozottabb lesz. A testünknek több ideje és energiája jut arra, hogy egy erős védelmi rendszert felépítsen. Az egészséges alváshoz fontos a megfelelő szobahőmérséklet is: 16 és 18 oC között az optimális.

AKI GYAKRABBAN NEVET, KÖNNYEBBEN VÁLIK FITTÉ

Élj egészségesen, de ne gondolj mindig a meghűlés veszélyére. Ha mégis megtörténne, hangolódj rá pszichésen is, és állj pozitívan a gyógyuláshoz. Mert a pozitív hozzáállás erősíti szervezetünket a kórokozókkal szemben.

Forrás: Apotheken Umschau