A gyümölcsök és a zöldségek egyre kevesebb tápanyagot tartalmaznak

Fresh Vegetables, Fruits and other foodstuffs.

„Naponta ötször fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt” – ajánlják a táplálkozási szakértők a vitamin- és ásványi anyag szükséglet fedezésére. De ez így nem egészen helyes.

Korábbi tanulmányok már régebben is kimutatták, de most egy friss amerikai tanulmány is megerősítette: a zöldségek és a gyümölcsök már régen nem annyira gazdagok vitaminokban, mint korábban.

Az aktuális tanulmány szerint a 70-es évek óta gyorsan csökken a vitamintartalom: almák esetén az A-vitamin tartalom 41%-kal kevesebb. A paprika 31%-kal kevesebb C-vitamint tartalmaz, és a brokkoli is a korábbi vastartalomnak csupán a felét. A kelkáposztában is a B1-, B2- és C-vitaminokból csak a felét  találjuk, mint 40 évvel ezelőtt.
A kilúgozott- és káros anyagokkal terhelt termőtalaj miatt drasztikusan csökken a táplálék ásványi anyag- és vitamintartalma.

„Feltűnő a mai táplálékban a magnézium hiánya”- erősíti meg Jörk Birkmayer orvos és biokémikus.
Al Sears amerikai orvos úgy véli: „Ma tízszer annyi gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, hogy ugyanannyi vitaminhoz és ásványi anyaghoz jussunk, mint 50 évvel ezelőtt”. Ha valaki ezt túl soknak találja, akkor fogyasszon étrend-kiegészítőket, vagy vitamintartalmú italokat.

Megjegyzés: a kapitalista rendszerben arra kényszerülnek a mezőgazdászok, hogy a hangsúlyt a minőségről a mennyiségre helyezzék. Emiatt a termőtalaj nem tud pihenni, egyre szegényebb lesz, elveszíti tápanyagtartalmát és vegyszerekkel fertőzik meg. A génkezelt vetőmag (elsősorban az USA-ban) a lobbistáknak „köszönhetően” egyre gyakrabban kerül felhasználásra. Ez olyan tragédia, amely a rövidtávú gondolkodáson alapul. Mit fognak az emberek enni, ha a táplálék már értéktelenné válik? Természetesen szemetet …És ami utána következik?  Egy beteg társadalom.

Aki étrend-kiegészítőkhöz fordul – amelyek fogyasztása ajánlott – ügyelnie kell a jelentős különbségekre.

Fordította: Schmidt Zoltán
Forrás: Nahrin Aktuelle, 3/2013