FONTOS ROSTOK
Miért fontosak nekünk a rostok?
Ha egy mondatban kellene válaszolnom, akkor azért, mert ezek azok a táplálék-összetevők, melyekkel a legtöbbet tehetünk belső tisztításunk érdekében.
De nézzük meg részletesen, hogy mit is jelent pontosan ez a megfogalmazás és milyen jó tulajdonságaikkal járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez.
Diétás vagy élelmi rostnak nevezzük a táplálékban lévő, az emésztő enzimek hatásával szemben ellenálló, azaz a szervezet számára emészthetetlen táplálék-összetevőket.
Ajánlott napi bevitel: 25-35 g/nap.
2 nagy csoportjuk a vízben oldódó és a vízben nem oldódó rostok.
Vízben oldódó rostok (pl.: pektinek, β glükán, inulin, gumik, nyálkák) gélképzők, lassítják az ételek áthaladását a felső béltraktuson és késleltetik vagy gátolják egyes tápanyagok felszívódását.
Ezeket a rostokat a vastagbélben élő baktériumok fermentálják (erjesztik) és belőlük rövid szénláncú zsírsavakat képeznek, melyek a bélnyálkahártya karbantartásért is felelősek.
A vízben nem oldódó rostok (pl.: cellulóz, hemicellulóz, lignin) fő jellemzője a duzzadóképesség. Azzal, hogy vizet köt meg, lazítja a székletet és így elsősorban a vastagbél működésének szabályozását segíti.
Az élelmi rostoknak rendkívül jó hatásai vannak a szervezetben.
A felső béltraktusban:
- epesavak megkötése,
- koleszterin szint csökkentése (elsősorban a β glükán – zabkorpa- és a pektin – alma, birsalma, sárgarépa),
- étkezés után fellépő vércukorszint emelkedés mérsékelése,
- gyomorürülés lassítása,
- duzzadóképességük miatt teltség érzet alakul ki – fogyókúrában remekül használható,
- az emésztés és felszívódás folyamatának szabályozása (elhúzódóbbá válása).
Vastagbélben:
- tranzit időt csökkentik, azaz a széklet gyorsabban halad át a vastagbélen, így kevésbé képződnek toxikus (mérgező) anyagok, illetve hatásukat kevésbé fejtik ki a bélrendszerben,
- növelik a széklet tömegét és a székelés gyakoriságát,
- a vastagbélben fermentálódott rostokból (főleg a pektin és β glükán), rövid szénláncú zsírsavak képződnek, melyek a vastagbél sejtjeit táplálják és antikarcinogén (daganatellenes) hatásúak,
- segíti a probiotikus baktériumflóra növekedését, amelyek visszaszorítják a káros bélflórát.
Milyen táplálékokkal juthatunk rostokhoz?
Elsősorban bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.
De lássunk néhány példát rostforrásokra!
- Cellulóz:
- zöldségfélék – hüvelyesek, káposzta félék, kukorica, zöldborsó stb.,
- korpák, teljes kiőrlésű lisztek,
- gyümölcsök héja, diófélék, mák, olajos magvak.
- Pektin:
- birsalma, alma, málna, ribizli, cseresznye, szőlő, sárgarépa.
- β glükán:
- zabkorpa, árpakorpa.
- Hemicellulóz:
- magvak külső héján pl. szezámmag, fás szövetek.
- Inulin:
- csicsóka.
- Lignin:
- fás szövetek.
Akiknek különösen érdemes odafigyelni a rostbevitelre:
- aki szeretne egészségesen táplálkozni és fontosnak tartja a megelőzést (pl.: magas koleszterinszint, bélrendszeri daganatok, elhízás),
- aki egészségesen táplálkozik, de a bevitt ballasztanyag mennyiséget növelni szeretné például egy tavaszi tehermentesítő kúra alkalmával,
- székrekedésben szenvedők, aranyeres csomók előfordulása esetén,
- cukorbetegeknek,
- aki rostszegényen táplálkozik (manapság legtöbben),
- túlsúly, elhízás esetén (segít a fogyókúra során, telít, teltségérzetet ad),
- akinek magas a koleszterinszintje,
- akik az érbetegségek rizikóját csökkenteni szeretnék.
A Nahrin termékei közül régi ismerősként köszönthetjük újra a FibroFit Tropicot. A termék összetétele nem változott, csak a csomagolás lett sokkal előnyösebb. Adagonként zacskózva könnyen, praktikusan használható és szállítható.
Ez a trópusi gyümölcs ízesítésű étrend-kiegészítő italpor egyszerűen, gyorsan elkészíthető, könnyen oldódik, ízletes és magas rosttartalommal bír.
Összetevői: búzarost, sűrítőanyagok (gummi arabicum, guarmag liszt), fruktóz, inulin, narancs-, maracuja-, mangó aroma, citromsav, béta-karotin.
Rosttartalma: 60g/100 g. Egy zacskó FibroFit Tropic elfogyasztásával 6 g rostot juttatunk a szervezetünkbe.
Elkészítése egyszerű, csak keverjük el 1 tasak teljes tartalmát 100 ml vízben.
Naponta 2-3 adag ajánlott, fél órával étkezések előtt meginni.
Összefoglalva elmondható, hogy a rostok, annak ellenére, hogy emészthetetlenek, nagyon sokat segítenek a szervezet működésében és bőséges fogyasztásuk mindenképp javasolható.
Emésztőrendszerünk hálás lesz érte!
Szeretettel:
Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus