FONTOS ROSTOK

fr

Miért fontosak nekünk a rostok?

Ha egy mondatban kellene válaszolnom, akkor azért, mert ezek azok a táplálék-összetevők, melyekkel a legtöbbet tehetünk belső tisztításunk érdekében.

De nézzük meg részletesen, hogy mit is jelent pontosan ez a megfogalmazás és milyen jó tulajdonságaikkal járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez.

Diétás vagy élelmi rostnak nevezzük a táplálékban lévő, az emésztő enzimek hatásával szemben ellenálló, azaz a szervezet számára emészthetetlen táplálék-összetevőket.

Ajánlott napi bevitel: 25-35 g/nap.

2 nagy csoportjuk a vízben oldódó és a vízben nem oldódó rostok.

Vízben oldódó rostok (pl.: pektinek, β glükán, inulin, gumik, nyálkák) gélképzők, lassítják az ételek áthaladását a felső béltraktuson és késleltetik vagy gátolják egyes tápanyagok felszívódását.

Ezeket a rostokat a vastagbélben élő baktériumok fermentálják (erjesztik) és belőlük rövid szénláncú zsírsavakat képeznek, melyek a bélnyálkahártya karbantartásért is felelősek.

A vízben nem oldódó rostok (pl.: cellulóz, hemicellulóz, lignin) fő jellemzője a duzzadóképesség. Azzal, hogy vizet köt meg, lazítja a székletet és így elsősorban a vastagbél működésének szabályozását segíti.

Az élelmi rostoknak rendkívül jó hatásai vannak a szervezetben.

A felső béltraktusban:

  • epesavak megkötése,
  • koleszterin szint csökkentése (elsősorban a β glükán – zabkorpa- és a pektin – alma, birsalma, sárgarépa),
  • étkezés után fellépő vércukorszint emelkedés mérsékelése,
  • gyomorürülés lassítása,
  • duzzadóképességük miatt teltség érzet alakul ki – fogyókúrában remekül használható,
  • az emésztés és felszívódás folyamatának szabályozása (elhúzódóbbá válása).

Vastagbélben:

  • tranzit időt csökkentik, azaz a széklet gyorsabban halad át a vastagbélen, így kevésbé képződnek toxikus (mérgező) anyagok, illetve hatásukat kevésbé fejtik ki a bélrendszerben,
  • növelik a széklet tömegét és a székelés gyakoriságát,
  • a vastagbélben fermentálódott rostokból (főleg a pektin és β glükán), rövid szénláncú zsírsavak képződnek, melyek a vastagbél sejtjeit táplálják és antikarcinogén (daganatellenes) hatásúak,
  • segíti a probiotikus baktériumflóra növekedését, amelyek visszaszorítják a káros bélflórát.

Milyen táplálékokkal juthatunk rostokhoz?

Elsősorban bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztással és teljes kiőrlésű gabonafélékkel.

De lássunk néhány példát rostforrásokra!

  • Cellulóz:
    • zöldségfélék – hüvelyesek, káposzta félék, kukorica, zöldborsó stb.,
    • korpák, teljes kiőrlésű lisztek,
    • gyümölcsök héja, diófélék, mák, olajos magvak.
  • Pektin:
    • birsalma, alma, málna, ribizli, cseresznye, szőlő, sárgarépa.
  • β glükán:
    • zabkorpa, árpakorpa.
  • Hemicellulóz:
    • magvak külső héján pl. szezámmag, fás szövetek.
  • Inulin:
    • csicsóka.
  • Lignin:
    • fás szövetek.

Akiknek különösen érdemes odafigyelni a rostbevitelre:

  • aki szeretne egészségesen táplálkozni és fontosnak tartja a megelőzést (pl.: magas koleszterinszint, bélrendszeri daganatok, elhízás),
  • aki egészségesen táplálkozik, de a bevitt ballasztanyag mennyiséget növelni szeretné például egy tavaszi tehermentesítő kúra alkalmával,
  • székrekedésben szenvedők, aranyeres csomók előfordulása esetén,
  • cukorbetegeknek,
  • aki rostszegényen táplálkozik (manapság legtöbben),
  • túlsúly, elhízás esetén (segít a fogyókúra során, telít, teltségérzetet ad),
  • akinek magas a koleszterinszintje,
  • akik az érbetegségek rizikóját csökkenteni szeretnék.

fr1A Nahrin termékei közül régi ismerősként köszönthetjük újra a FibroFit Tropicot. A termék összetétele nem változott, csak a csomagolás lett sokkal előnyösebb. Adagonként zacskózva könnyen, praktikusan használható és szállítható.

Ez a trópusi gyümölcs ízesítésű étrend-kiegészítő italpor egyszerűen, gyorsan elkészíthető, könnyen oldódik, ízletes és magas rosttartalommal bír.

Összetevői: búzarost, sűrítőanyagok (gummi arabicum, guarmag liszt), fruktóz, inulin, narancs-, maracuja-, mangó aroma, citromsav, béta-karotin.

Rosttartalma: 60g/100 g. Egy zacskó FibroFit Tropic elfogyasztásával 6 g rostot juttatunk a szervezetünkbe.

Elkészítése egyszerű, csak keverjük el 1 tasak teljes tartalmát 100 ml vízben.

Naponta 2-3 adag ajánlott, fél órával étkezések előtt meginni.

Összefoglalva elmondható, hogy a rostok, annak ellenére, hogy emészthetetlenek, nagyon sokat segítenek a szervezet működésében és bőséges fogyasztásuk mindenképp javasolható.

Emésztőrendszerünk hálás lesz érte!

Szeretettel:

Starkné Szabó Eszter
vezető dietetikus