• Aminosavak

    A szerves savak egy csoportja, amelyek közös vonása, hogy egy vagy több amino csoportot tartalmaz. Aminosavakból állnak a fehérjék és egyéb anyagok. Mintegy 25 különböző aminosav vesz részt a fehérjék felépítésében. Ezek közül nyolc létfontosságú.  Az esszenciális aminosavak tartalma határozza meg a fehérjék biológiai értékét.

  • Antocián
    Növényi színezék, a szabad gyökök semlegesítőjeként ismert.
  • Aromák
    Egy élelmiszer illatát és ízét a tartalmazott aromák határozzák meg. A következőképpen csoportosíthatjuk az aromákat:

    • Aromák: a természetben található anyagokból nyert, ill. vegyileg előállított aromaanyagok keveréke,
    • Természetes aromák: amelyeket kizárólag növényi vagy állati eredetű anyagokból nyernek,
    • Mesterséges aromák: azon aromaanyagok keveréke, amelyek a természetben nem fordulnak elő, hanem kizárólag kémiai úton állítják elő.