2016.10. Főzőklub – téma: Vese és vizeletelvezető rendszer

Sütőtökkrémleves

stklHozzávalók (4 főre):

  • 400 g sütőtök
  • 100 g burgonya
  • 1 pici vöröshagyma
  • 1 dl tejszín
  • olaj
  • ízlés szerint Nahrin fűszerek:
    tengeri algás sópótló, bors, Nahrom,
    zöldségleves és tárkony
    a tálaláshoz: tökmag, hidegen préselt tökmagolaj

Elkészítés: az apró kockákra vágott vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott burgonyát. A sütőtököt megtisztítjuk és kb. fél cm vastag karikákra szeleteljük, majd ezeket negyedeljük. A darabolt sütőtököt is az edénybe tesszük, fűszerezzük tárkonnyal és az egészet összepirítjuk. Felengedjük vízzel és puhára főzzük. Amikor megpuhult, botmixerrel simára pürésítjük, ha szükséges vízzel hígítunk rajta és újra felforraljuk. Végül hozzáöntjük a tejszínt és ízesítjük Nahrin fűszerekkel, zöldséglevessel. Kóstolással érdemes ellenőrizni az eredményt.

Tálalás előtt száraz serpenyőben megpirítjuk a tökmagokat és a leves tetejére szórjuk, majd a leves díszíthetjük, gazdagíthatjuk még pár csepp hidegen préselt tökmagolajjal.

Svájci sertésborda párolt zöldségekkel

sspzHozzávalók (4 főre):

  • 500 g sertéskaraj (színhús)
  • 80 g gépsonka
  • 60 g reszelt sajt
  • étolaj
  • ízlés szerint Nahrin fűszerek:
    húsfűszer, tengeri algás sópótló, saláta fűszer, bors
  • A körethez:
    1000 g tisztított vegyes zöldség (pl.: karalábé, cukkini, sárgarépa, fehérrépa, hagyma)

Elkészítés: a karajszeleteket kiverjük, széleit bevagdossuk és fűszerezzük Nahrin húsfűszerrel. A szeleteket egy olajjal kikent sütőtálba sorakoztatjuk, kevés vizet aláöntve lefedjük és puhára pároljuk. A megpárolódott hússzeleteken elterítjük az apró kockákra vagy csíkokra vágott sonkát, reszelt sajttal meghintjük és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt kissé megpirul.

A zöldségeket tisztítás után közel azonos nagyságura daraboljuk, kevés zsiradékon megpirítjuk, majd pici vizet öntünk alá és fedő alatt megpároljuk. Amikor megpuhult, ízlés szerint fűszerezzük tengeri algás sópótlóval, saláta fűszerrel és borssal.

Jó étvágyat kívánok!

Starkné Szabó Eszter
Élet(fa)mód Klub vezető dietetikus
eletfamodklub@eletfaprogram.hu